Ingredienser
- 2 kg epler (skrellet, fjernet kjernehuset og skåret i små biter)
- 2 dl vann
- 1 sitron (saften)
- 1 kg sukker
Utstyr
Fremgangsmåte
- Forberedelse av eplene: Start med å skrelle eplene og fjerne kjernehuset. Skjær deretter eplene i små terninger. Dette vil hjelpe dem med å koke raskere og jevnere.
- Koking av eplene: Plasser de skrelte og skårne eplene i en stor kjele. Tilsett vann og sitronsaft for å forhindre at eplene blir brune. Kok opp blandingen over middels varme og la den småkoke til eplene er møre, vanligvis rundt 15-20 minutter.
- Pureing av blandingen: Bruk en stavmikser eller en food processor for å lage en jevn pure av de kokte eplene. Pass på at det ikke er store klumper igjen.
- Tilsett sukker: Tilsett sukkeret i eplepureen og rør godt. Kok blandingen videre over lav varme, og rør jevnlig for å forhindre at det brenner seg fast i bunnen av kjelen.
- Sjekk konsistensen: Etter hvert som blandingen koker, vil den tykne. For å sjekke konsistensen, kan du dryppe litt av blandingen på en tallerken som har vært i fryseren. Hvis det stivner og danner gele, er det klart.
- Fyll på glass: Hell den varme eplegeleen i steriliserte glass. Pass på å etterlate nok plass øverst i hvert glass for å unngå at det sprekker når geleen stivner.
- Avkjøling og lagring: La eplegeleen avkjøles til romtemperatur før du setter på lokkene. Oppbevar glassene på et kjølig, mørkt sted. Eplegeleen vil stivne ytterligere når den avkjøles.
Serveringstips: Eplegele passer utmerket som pålegg på brød, knekkebrød eller som en smakfull ingrediens i sauser og dressinger. Den kan også være et flott tilbehør til ostefat eller brukt som glasur på bakverk.
Å lage eplegele hjemme gir deg ikke bare en deilig smaksopplevelse, men lar deg også kontrollere sukkermengden og unngå unødvendige tilsetningsstoffer. Nyt din hjemmelagde eplegele året rundt!