Aji colombia – En chilisaus i verdensklasse

En enkel chillisaus å lage, og det er ingen fast regel for hvordan en Aji skal være.  Alle familier har sin egen oppskrift på Aji, og en Aji smaker aldri det samme som den forrige du lagde.

Denne halv sterke chillisausen er mest anvendelig i det latinamerikanske kjøkken til matretter som empanadas, taco, kjøtt, patacones, chips og pizza.

Denne oppskriften gir en liten skål med chillisaus, og kan gjerne oppbevares i våres sekskantetglass og hotsauce flasker.

Ingredienser

 

  • 1 stk stor tomat
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk rødløk
  • 1 stk liten bunt koriander
  • Saften av 1 lime
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ss vann
  • 1 stk rød chili
  • 1 ss matolje
  • Smak til med salt

 

Utstyr

Fremgangsmåte

  1. Plukk bladene av korianderstilkene, press limen, skrell og grovkutt løk og vårløk.
  2. Fjern frø og frøholder (hvit remse) fra ferske chili.
  3. Skåld tomaten (kokende vann) og flå den. Finhakk tomaten (eller kjør den i blenderen/kjøkkenmaskinen).
  4. Ha chiliflakene eller den ferske chilien i en morter. Knus denne sammen med litt av saften fra tomaten og matoljen. Mal til det hele blir jevnt.
  5. I en bolle/skål blandes resten av den knuste tomaten, limesaften, eddik og eventuelt noe vann.
  6. Finfinhakk vårløk, løk og korianderblader.
  7. Rør hakket vårløk, løk og korianderblader i bollen med tomatvæsken.
  8. Smak så til med salt.
  9. Rør så sakte inn chilimiksen fra morteren. Ta litt av gangen, og stopp når det hele er sterkt nok!
  10. Dekk til, sett til kjøling, og la trekke i minst én time (gjerne over natten). Den tåler om lag en uke i kjøleskapet.

chili saus aji BARGLASS ARTIKKEL