Blue Hawaii – En Tropisk Tidsmaskin

Noen drinker bærer med seg følelsen av ferie, strand og evig sommer. Blue Hawaii er akkurat en slik cocktail – en tropisk, azurblå klassiker som oser av 60-tallsstemning, Aloha-shirt og tiki-glass. Den er fargerik, søt og forfriskende – og umulig å ikke smile av.


🌴 Historien bak Blue Hawaii

Blue Hawaii ble skapt i 1957 av bartenderen Harry Yee på Hilton Hawaiian Village i Waikiki, Honolulu. Oppdraget? Å lage en drink som inneholdt den nye blå likøren Blue Curaçao, på vegne av en nederlandsk spritprodusent.

Yee mikset sammen rom, vodka, blå curaçao, ananasjuice og sursøt mikser – og dermed var Blue Hawaii født. Den ble en umiddelbar hit blant ferierende amerikanere og forble et ikon gjennom tiki-bølgen og videre inn i cocktailhistorien. Den har ingenting med Elvis-filmen med samme navn å gjøre – men de to ble snart uatskillelige i populærkulturen.

Ingredienser

  • 3 cl lys rom

  • 2 cl vodka

  • 2 cl blå curaçao

  • 2 cl ferskpresset limejuice (eller sursøt miks)

  • 6 cl ananasjuice

  • Isbiter

  • Garnityr: ananasskive, cocktailbær og gjerne paraply!

    🍍 Tips & Varianter

    • Ønsker du en mer “blended” versjon? Blend alle ingrediensene med knust is for en frozen Blue Hawaii.

    • For en litt lettere eller mindre søt variant: bruk fersk lime og ananasjuice – og dropp sursøt miks helt.

    • Ikke forveksle med Blue Lagoon, som inneholder vodka, curaçao og sitronbrus – men ingen ananas eller rom.


    Blue Hawaii er fargerik cocktailnostalgi i sitt beste uttrykk – kitsch, sol og glede i ett glass. Den er perfekt på sommerfester, 60-tallsinspirerte kvelder eller når du bare vil ha smaken av ferie, uansett hvor du er.

    Aloha – og skål! 🌺🍹🌊

Utstyr

Grunnutstyr (må ha)

  • Shaker – klassisk Boston shaker (to deler) eller Cobbler shaker (med sil innebygd).
  • Jigger – målebeger (vanligvis 2–5 cl) for nøyaktige mengder.
  • Sil (Hawthorne strainer) – brukes sammen med shaker for å sile bort is.
  • Fine strainer (tesil) – for å sile bort små isflak eller fruktbiter.

Tilbehør (anbefales sterkt)

  • Sitruspresse (manuell eller elektrisk) – fersk juice gjør hele forskjellen.
  • Isemballasje (isbitformer, gjerne store isbiter eller is-sfærer).
  • Skjærebrett + kniv – til garnityr og prepping.
  • Zester / peeler – for sitrusskall, twists og garnityr.
  • Speed pourers (helletuter) – gjør det enklere å helle jevnt fra flasker.

Fremgangsmåte

🧊 Slik lager du Blue Hawaii

  1. Fyll en shaker med is
    Dette er en drink som skal ristes og serveres kald og tropisk.

  2. Hell i alle ingrediensene
    3 cl rom, 2 cl vodka, 2 cl blå curaçao, 2 cl limejuice og 6 cl ananasjuice.

  3. Rist godt i 10–15 sekunder
    Du vil ha den skummende og iskald.

  4. Sil i glass
    Server i et stort hurricane-glass, tiki-glass eller highball fylt med isbiter.

  5. Pynt og server
    Gå all in: pynt med ananasskive, cocktailbær, mynte og gjerne et lite paraplyspyd.

Blue hawaii cocktail