Oppskrift Fermentert Surkål

Ingredienser

  • 1 rødkål ca 600 g
  • ¼ kålhode hvit ca 400 g
  • 1-2 ss havsalt ca 25 g
  • 2 epler
  • 1 bit ingefærrot ca 30 g

Utstyr

  • Et stort glass
  • Langpanne / glassbolle

Fremgangsmåte

Jeg bruker mineralsalt uten jod og uten antiklumpemiddel. Det er bedre for de gode bakteriene som skal få utvikle seg i surkålen.
Du kan variere med å bruke for eksempel tyttebær, solbær, klementin og krydder etter eget ønske.

Skjær kålen i fine strimler med kniv. Du kan også bruke rivjern eller kjøkkenmaskin. Ha kålen over i en stor bolle av glass eller plast, eller bruk en langpanne.

Strø saltet over kålen og bland lett sammen. La det stå en stund slik at kålen begynner å slippe væske.
Skrap skallet av ingefæren med en skje, ingefæren finrives og tilsettes i bollen med kålen. Kna sammen massen med rene hender til kålen blir myk og slipper ut masse
væske.

Skjær eplene i små terninger, gjerne med skall, og tilsett disse i bollen. Alt blandes godt og legges over i glasset.
Press kålen sammen med knyttet hånd og legg på det lille glasslokket/loddet som vil hjelpe til med å holde kålen på plass. Da vil væsken komme opp og dekke over alt.

Det må være minst 2 – 3 cm klaring opp til toppen av glasset. Pass på å fjerne alle bitene som
flyter opp eller henger på kanten. Sett på topplokket av glass, men uten gummiring. Det er fordi at luften skal få slippe ut, men ikke inn. Du kan feste lokket med klemmene.
La det stå i romtemperatur, helst mørkt, gjerne i et skap eller dekket med et klede på kjøkkenbenken. Etter en dag eller to vil det begynne å boble og kålen vil løfte seg inni
glasset. Det er viktig at det er lufttett og at kålen hele tiden er dekket av væske for å unngå dannelse av mugg. Du kan gjerne presse kålen under væsken igjen om nødvendig.
Det kan stå slik 1 – 2 uker. Deretter kan du sette surkålen i kjøleskap med tett lokk med gummiring eller du kan flytte surkålen over på flere mindre glass med tett lokk.

Surkålen kan stå lenge i kjøleskap for å modnes og utvikle god smak.
Om det blir for lite væske, kan du bruke kokt og avkjølt saltlake av 5 dl vann og 1 ss salt.

Fermenteringssett fra Barglass.no inkluderer alt du trenger, pluss et oppskriftshefte fra den internasjonalt anerkjente kokken Heiko Antoniewicz.

Fermentert rødkål