Spaghett – Den Nye “Folke-Spritz’en”

En ny cocktailklassiker har inntatt sommerscenen – og den heter Spaghett. Enkelt, friskt og overraskende godt! Denne blandingen av øl, Aperol og sitron har tatt både barer og bakhager med storm, og omtales allerede som “the trailer park spritz” og “recession cocktail” – men ikke la det lure deg: smaken er alt annet enn billig.


🍊 Historien bak Spaghett

Spaghett (ja, uten “i” på slutten) oppsto som en litt tullete, ironisk idé blant bartendere i USA. Tanken var å lage en slags “spritz for folk flest”, med ingredienser alle har i kjøleskapet: lys lagerøl, Aperol, og en skvis sitron. Resultatet ble langt bedre enn forventet – og i 2025 har den blitt en viralt populær drink på tvers av land og klasser.

Spaghett er lett å lage, billig i innkjøp, og perfekt til sommer, grilling og hytte – og ja, navnet er med vilje litt dumt.

Ingredienser

  • 1 flaske lys lagerøl (f.eks. Corona, Miller High Life, Hansa eller liknende)

  • 3 cl Aperol

  • En god skvis ferskpresset sitron

  • Isbiter (valgfritt – vanligst uten)

  • Garnityr: sitronskive eller appelsinzest (valgfritt)

Utstyr

Grunnutstyr (må ha)

  • Shaker – klassisk Boston shaker (to deler) eller Cobbler shaker (med sil innebygd).
  • Jigger – målebeger (vanligvis 2–5 cl) for nøyaktige mengder.

🍊

Tilbehør (anbefales sterkt)

  • Sitruspresse (manuell eller elektrisk) – fersk juice gjør hele forskjellen.
  • Isemballasje (isbitformer, gjerne store isbiter eller is-sfærer).
  • Skjærebrett + kniv – til garnityr og prepping.
  • Zester / peeler – for sitrusskall, twists og garnityr.
  • Speed pourers (helletuter) – gjør det enklere å helle jevnt fra flasker.

Fremgangsmåte

  1. Velg riktig øl
    Bruk en lys og lett lager, helst fra flaske (ikke boks). Den skal være kald!

  2. Ta en slurk eller hell ut litt øl
    Drikk eller hell ut ca 5 cl for å få plass til resten.

  3. Hell Aperol i flasken
    Bruk en trakt eller hell forsiktig 3 cl Aperol rett i ølflasken.

  4. Klem i sitron
    Skvis inn 1–2 cl fersk sitronjuice rett i flasken. Hell ikke for mye.

  5. Vend flasken forsiktig
    Ikke rist! Bare vipp flasken et par ganger så det blandes.

  6. Pynt og server
    Server rett fra flaske, eller hell i glass med is og garnityr om du vil være fancy.


💡 Tips

  • Vil du servere til mange? Lag den i mugge: 1 flaske øl + 3 cl Aperol + sitron per porsjon.

  • Passer perfekt til grillmat, nachos, pizza og late ettermiddager.

  • Ønsker du en mer “spritzete” versjon? Topp med litt sodavann og is i glass.

Spaghett drink