Hjemmelaget Eplegele – En Smakfull Nytelse

Eplegele er en herlig og smakfull syltetøyvariant som passer perfekt på brødskiven, som tilbehør til ost eller som en spennende ingrediens i ulike matretter. Å lage eplegele hjemme gir deg full kontroll over ingrediensene, og du kan nyte den friske smaken av epler hele året. Denne oppskriften gir deg en enkel vei til å lage din egen deilige eplegele.

Ingredienser

 • 2 kg epler (skrellet, fjernet kjernehuset og skåret i små biter)
 • 2 dl vann
 • 1 sitron (saften)
 • 1 kg sukker

Utstyr

Fremgangsmåte

 1. Forberedelse av eplene: Start med å skrelle eplene og fjerne kjernehuset. Skjær deretter eplene i små terninger. Dette vil hjelpe dem med å koke raskere og jevnere.
 2. Koking av eplene: Plasser de skrelte og skårne eplene i en stor kjele. Tilsett vann og sitronsaft for å forhindre at eplene blir brune. Kok opp blandingen over middels varme og la den småkoke til eplene er møre, vanligvis rundt 15-20 minutter.
 3. Pureing av blandingen: Bruk en stavmikser eller en food processor for å lage en jevn pure av de kokte eplene. Pass på at det ikke er store klumper igjen.
 4. Tilsett sukker: Tilsett sukkeret i eplepureen og rør godt. Kok blandingen videre over lav varme, og rør jevnlig for å forhindre at det brenner seg fast i bunnen av kjelen.
 5. Sjekk konsistensen: Etter hvert som blandingen koker, vil den tykne. For å sjekke konsistensen, kan du dryppe litt av blandingen på en tallerken som har vært i fryseren. Hvis det stivner og danner gele, er det klart.
 6. Fyll på glass: Hell den varme eplegeleen i steriliserte glass. Pass på å etterlate nok plass øverst i hvert glass for å unngå at det sprekker når geleen stivner.
 7. Avkjøling og lagring: La eplegeleen avkjøles til romtemperatur før du setter på lokkene. Oppbevar glassene på et kjølig, mørkt sted. Eplegeleen vil stivne ytterligere når den avkjøles.

Serveringstips: Eplegele passer utmerket som pålegg på brød, knekkebrød eller som en smakfull ingrediens i sauser og dressinger. Den kan også være et flott tilbehør til ostefat eller brukt som glasur på bakverk.

Å lage eplegele hjemme gir deg ikke bare en deilig smaksopplevelse, men lar deg også kontrollere sukkermengden og unngå unødvendige tilsetningsstoffer. Nyt din hjemmelagde eplegele året rundt!

Preserving jar of homemade applesauce and apples