Sazerac – En Tidløs Klassiker

Sazerac er en ikonisk cocktail med en lang historie som strekker seg tilbake til midten av 1800-tallet. Den har sin opprinnelse i New Orleans, Louisiana, USA, og regnes som en av de eldste kjente cocktailene. Med sin rike smak og unike blanding av ingredienser, er Sazerac en favoritt blant cocktailentusiaster og et symbol på den sørlige sjarmen.

Historie: Sazerac er oppkalt etter Sazerac de Forge et Fils-brandyen som opprinnelig ble brukt som hovedingrediens i cocktailen. Tidligere versjoner av denne drinken inkluderte cognac, men da en vinlusepidemi på 1800-tallet ødela vinproduksjonen i Europa, ble amerikanske bartendere tvunget til å se etter alternative alkoholiske baser. Så begynte rye-whiskey å bli brukt i stedet, og denne endringen ble permanent.

Ingredienser

 • 4 cl Rye-whiskey
 •  2 cl enkel sirup (sukkerlake) eller 1 sukkerbit
 • 2-3 dasher med Peychaud’s Bitters (eller Angostura Bitters)
 • En dash med absint (eller alternativt, andre anislikører som Pernod eller pastis)
 • Isbiter
 • Sitronskall for garnityr

Utstyr

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte:

 1. Start med å avkjøle rocksglasset ved å fylle det med isbiter mens du forbereder drinken.
 2. Legg til sukkerbiten (eller enkel sirup) og Peychaud’s Bitters i mixing glass. Bruk en barskje eller muddler til å knuse sukkerbiten og blande det sammen med bitterne. Dette hjelper til med å løse opp sukkeret og lar bitterne integrere seg bedre i drinken.
 3. Tilsett deretter rye-whiskey i mixing glasset med sukker og bitter. Rør godt sammen med isbiter i 15-20 sekunder for å blande alle ingrediensene grundig og avkjøle blandingen.
 4. Fjern isbitene fra det avkjølte whiskyglasset. Hvis du bruker absint eller en annen anislikør, tilsett en liten mengde i glasset og rull glasset forsiktig rundt for å fordele den på innsiden. Hell deretter ut overflødig absint.
 5. Dobbelsil drinken fra Mixing Glass til serveringsglasset ved hjelp av en barsil for å fjerne isbitene og bare beholde den iskalde blandingen.
 6. For å legge til den siste berøringen, ta et stykke sitronskall og vri det forsiktig over glasset for å frigjøre sitrusoljene. Gni deretter skallet langs kanten av glasset for å legge til en fin sitronduft til drinken. Plasser sitronskallet deretter i glasset som garnityr.
 7. Din klassiske Sazerac er nå klar til å nytes! Server den gjerne med noen isbiter på siden, hvis ønskelig.

Merk: Oppskriften og mengden av ingrediensene kan justeres etter personlig preferanse. Noen foretrekker en søtere Sazerac og kan derfor legge til litt mer sukker, mens andre kan justere mengden bitters for å få frem forskjellige smaksprofiler. Absintmengden kan også tilpasses etter personlig smak for å unngå en overveldende anissmak.

Sazerac